Weeronline
Weeronline
  hitte

  Hitteplan en smogwaarschuwing voor de komende dagen

  Aangemaakt: 05 aug 2020, 18:31 uur

  Het wordt de komende dagen weer heel warm en daarom haalt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het hitteplan weer van stal. Mensen krijgen het advies om onder meer goed te drinken, de schaduw op te zoeken, zich niet te veel in te spannen en naar anderen om te kijken.

  Daarnaast waarschuwt het instituut voor smog in het hele land. Mensen kunnen daarvan gaan hoesten en kortademig worden. Ook kunnen ze last van hun ogen, neus en keel krijgen. De klachten van astmapatiënten kunnen door smog erger worden. Smog ontstaat wanneer er veel ozon in de lucht zit. Dat komt door een combinatie van zonlicht, luchtverontreiniging en weinig wind.

  Waterschap koelt bruggen over IJssel vanwege hitte

  Waterschap Rijn en IJssel start donderdag met het koelen van de bruggen over de IJssel bij Terborg en Laag Keppel in de Achterhoek. Dat is nodig om te voorkomen dat de bruggen door de hitte vast komen te zitten.

  Het schap laat telkens een laagje water over het wegdek lopen om het ijzer in de brug af te koelen. Als het ijzer in het beweegbare deel van de brug heet wordt, zet het uit. Daardoor komt de burg vast te zitten in het wegdek. Het schap gaat in elk geval tot en met zondag door met de actie. De wachttijden voor de scheepvaart op de IJssel kunnen oplopen, omdat de brug tijdens het koelen niet geopend kan worden, zo waarschuwt het schap.

  In Brabant zet een beroepsvisser woensdag vissen uit de Strijpse Beek over naar ander water. Waterschap Aa en Maas verwacht dat de Strijpse Beek zeer binnenkort droogvalt en heeft daarom Sportvisserij Zuidwest Nederland gevraagd om de vissen in dat water te redden.

  Aa en Maas gaat op korte termijn ook een laagje water pompen in de Esperloop bij Gemert en de Hooge Raam in Escharen. Bij deze beken komt de zeer zeldzame gewone bronlibel voor. Die heeft stromend water nodig om te kunnen overleven. Zeer waarschijnlijk vallen beide beken droog door de hitte en de droogte.

  Lees meer over de hitte in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland

  Foto: ANP / Ramon van Flymen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP